A Night with Duke Ellington

Met als gastsolist Matthias Heyman, contrabas

   7 december 2015 - Jazz Club Houtum Street - Kasterlee - 21uur   

In het kader van zijn doctoraatsonderzoek speelt Matthias Heyman een select aantal uitvoeringen van de muziek van Duke Ellington uit het begin van de jaren '40, een periode die bekend staat als de

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Jack The Bear, komt het contrabasspel van Jimmie Blanton (1918-1942) sterk op de voorgrond, een unicum in deze periode. Deze jonggestorven contrabassist wordt beschouwd als één van de belangrijkste bassisten uit de jazzgeschiedenis, maar ondanks zijn legendarische status en de prachtige stukken die Ellington voor hem schreef, wordt dit repertoire slechts zelden uitgevoerd.

Matthias en Semique Jazz Orchestra voeren je met Duke Ellington en Jimmie Blanton naar de jaren veertig, een hoogtepunt uit de jazzgeschiedenis.

 
Foto Matt Jos KnaepenMatthias Heyman is freelance contrabassist, onderzoeker, en docent. Hij is in 2009 afgestudeerd als bassist aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Daarnaast doceert Matthias ook alle jazzhistorische vakken aan de Jazzstudio te Antwerpen en LUCA School of Arts te Leuven. Sinds 2012 voert hij aan de Universiteit van Antwerpen een doctoraatsonderzoek omtrent het contrabasspel van Jimmie Blanton, het allereerste academisch jazzonderzoek in België.


Semique Jazz Orchestra zal dit specifieke repertoire aanvullen met werk van Duke Ellington uit andere periodes, waaronder heel wat bekende nummers zoals Caravan,

,
, Such Sweet Thunder, Take The A-Train enz. Werk van de hand van Duke Ellington of zijn vaste componisten/arrangeurs.

Ook op het programma enkele nummers van Ellington die bekend zijn geworden in arrangement voor andere orkesten b.v. In A Mellow Tone zoals gespeeld door Count Basie.

Kortom een avond grotendeels gewijd aan Duke Ellington, met als speciale gast Matthias Heyman die Jimmie Blanton en Duke Ellington van een theoretische en een praktische kant door en door kent.

 

 

 

Als je de weg nog zoekt klik dan hier eens voor googlemaps: Houtum 39, 2460 Kasterlee